Hoe advertenties werken

We verkopen uw persoonlijke gegevens aan niemand.

Een groot deel van onze inkomsten is gebaseerd op de weergave van advertenties, zowel bij Google-services als op websites en in mobiele apps van partners. Dankzij advertenties kunnen we onze services voor iedereen kosteloos houden. We maken gebruik van gegevens om deze advertenties aan u te kunnen weergeven, maar we verkopen nooit persoonlijke gegevens zoals uw naam, e-mailadres en betalingsgegevens.

We gebruiken gegevens om advertenties relevant te maken

We proberen u nuttige advertenties te tonen door gegevens te verzamelen van uw apparaten. Deze gegevens betreffen bijvoorbeeld uw zoekopdrachten, uw locatie, apps die u heeft gebruikt, video's en advertenties die u heeft gezien en persoonlijke gegevens die u aan ons heeft opgegeven, zoals uw leeftijdsgroep, geslacht en interesses.

Als u bent ingelogd, zijn de advertenties die u op uw apparaten ziet gebaseerd op deze gegevens (afhankelijk van uw advertentie-instellingen). Als u bijvoorbeeld een reiswebsite bezoekt op uw computer, kunt u 's avonds op uw telefoon advertenties zien voor vluchten naar Parijs.

Adverteerders betalen alleen voor advertenties die aan mensen worden getoond of waar mensen op klikken

Wanneer adverteerders een campagne starten bij ons, betalen ze ons puur op basis van hoe goed hun advertenties presteren, en dus niet op basis van uw persoonlijke gegevens. Ze betalen bijvoorbeeld wanneer iemand een advertentie bekijkt of erop tikt of wanneer iemand een bepaalde actie voltooit na de advertentie te hebben gezien, zoals een app downloaden of een formulier invullen.

We laten adverteerders zien hoe effectief hun campagnes waren

We verstrekken adverteerders informatie over de prestaties van hun advertenties, maar dat doen we zonder uw persoonlijke gegevens te verstrekken. Tijdens het volledige proces van de weergave van advertenties blijven uw persoonlijke gegevens beveiligd en privé.

Hoe advertenties werken bij Google-services en op sites van partners

We gebruiken gegevens om advertenties weer te geven die nuttig zijn voor u. Dat kan gebeuren bij Google-services of op websites en in mobiele apps van onze partners.

Fietsen met verschillende kleuren in een browservenster

Hoe zoekadvertenties werken

Wanneer u Google Zoeken gebruikt, kunnen er advertenties worden weergegeven naast of boven relevante zoekopdrachten. Meestal worden deze advertenties afgestemd op de zoekopdracht die u zojuist heeft uitgevoerd en uw locatie. Als u bijvoorbeeld zoekt naar 'fietsen', kunnen er advertenties worden weergegeven over fietsen die bij u in de buurt te koop zijn.

In andere gevallen gebruiken we aanvullende gegevens, zoals uw eerdere zoekopdrachten of sites die u heeft bezocht, om nuttigere advertenties te kunnen weergeven. Als u al heeft gezocht naar 'fietsen' en nu zoekt naar 'vakanties', worden er bijvoorbeeld advertenties in het zoeknetwerk weergegeven voor plaatsen waar u een fietsvakantie kunt houden.

Google-advertenties in Gmail zijn geel gemarkeerd

Hoe YouTube-advertenties werken

Wanneer u een video bekijkt op YouTube, kan er vooraf op de videopagina een advertentie worden afgespeeld. Zulke advertenties zijn gebaseerd op de video's die u heeft bekeken en op andere gegevens, zoals uw huidige en recente zoekopdrachten op YouTube.

Als u zoekt naar 'modetips' of beautyvideo's bekijkt, kan er bijvoorbeeld een advertentie voor een nieuwe lijn schoonheidsproducten worden weergegeven. Deze advertenties steunen de makers van de video's die u bekijkt.

U kunt veel YouTube-advertenties overslaan als u deze niet wilt zien.

YouTube-video van een tevreden vrouw met pop-upadvertentie voor hippe zonnebrillen

Hoe Gmail-advertenties werken

De advertenties die in Gmail worden weergegeven, zijn gebaseerd op gegevens die aan uw Google-account zijn gekoppeld. Zo is bijvoorbeeld uw activiteit in andere Google-services, zoals YouTube of Zoeken, mogelijk van invloed op de typen advertenties die u in Gmail te zien krijgt. Google maakt voor de weergave van advertenties geen gebruik van zoekwoorden of berichten in uw inbox. Niemand leest dus uw e-mail om u advertenties te tonen.

Browser met een profielfoto met daarbij een advertentie voor een stijlvolle groene tas

Hoe advertenties werken op sites van Google-partners

Veel websites en mobiele apps werken met ons samen om advertenties te kunnen weergeven. Deze adverteerders kiezen ervoor advertenties te tonen aan specifieke doelgroepen op basis van persoonlijke gegevens die onze gebruikers met ons hebben gedeeld en gegevens van uw online activiteiten die we hebben verzameld. Een voorbeeld van zo'n doelgroep is 'mannen van 25-34 jaar die geïnteresseerd zijn in reizen'.

Mogelijk laten we u ook advertenties zien op basis van welke sites u eerder heeft bezocht. Zo is het mogelijk dat u een advertentie ziet voor die rode schoenen die u aan uw winkelwagentje heeft toegevoegd maar op het laatste moment toch niet heeft gekocht. We doen dit echter zonder enige persoonlijke gegevens te delen, zodat uw naam, e-mailadres en factureringsgegevens niet worden vrijgegeven.

Beheer zelf uw ervaring met Google-advertenties

We bieden u de tools waarmee u kunt beheren welke advertenties worden weergegeven, of u nu wel of niet bent ingelogd.

Tablet met Advertentie-instellingen en een advertentie voor zonnebrillen

Beheer advertenties op basis van uw interesses

Bij Advertentie-instellingen kunt u advertenties beheren op basis van onderwerpen waarin u bent geïnteresseerd. Als u Google via Personalisatie van advertenties bijvoorbeeld laat weten dat u van popmuziek houdt, ziet u mogelijk advertenties voor nieuwe albums en voor concerten bij u in de buurt wanneer u bent ingelogd bij YouTube.

Als u 'Personalisatie van advertenties' uitschakelt maar wel ingelogd blijft, worden er geen advertenties op basis van uw interesses meer weergegeven op Google-services en op websites en apps van onze partners. Als u niet bent ingelogd, is het uitschakelen van 'Personalisatie van advertenties' alleen van invloed op Google-services waar advertenties worden weergegeven.

Google-advertentie voor een groene auto met bovenaan een knop om de advertentie te verbergen

Verwijder advertenties die u niet wilt zien

We bieden bij veel advertenties die we u via websites en apps van onze partners tonen de mogelijkheid om de advertentie te verbergen. Door het kruisje (X) in de hoek van de advertentie te selecteren, kunt u advertenties verwijderen die u niet langer relevant vindt.

Advertenties voor auto's kunnen bijvoorbeeld nuttig zijn als u een nieuwe auto wilt kopen, maar zodra u er lekker in rondrijdt, wilt u waarschijnlijk geen Google-advertenties meer zien voor de auto die u net heeft gekocht.

Als u bent ingelogd, werkt deze functionaliteit op alle websites en apps van onze partners op alle apparaten waarmee u bent ingelogd (afhankelijk van uw advertentie-instellingen).

You can also block ads while signed-in by using Block This Advertiser on Google services that show ads.

Advertentie voor zonnebrillen met rechtsboven een informatieknop

Ontdek welke gegevens we gebruiken om u advertenties te tonen

We willen u meer inzicht bieden in de gegevens die worden gebruikt om u advertenties te tonen. 'Waarom deze advertentie?' is een functie waarmee u met een eenvoudige klik kunt ontdekken waarom u een bepaalde advertentie ziet. Er kan bijvoorbeeld een advertentie voor een jurk worden weergegeven nadat u enkele modewebsites heeft bezocht. En als u een advertentie voor een restaurant ziet, ontdekt u wellicht dat dit komt door uw locatie. Met dit soort gegevens kunnen we u advertenties tonen voor producten of services die nuttig voor u kunnen zijn. Onthoud dat we deze gegevens nooit delen met adverteerders.